Wat gaan we daarvoor doen?
Er wordt, in samenspraak met betrokken partners, onderzocht welke methodiek/opzet gewenst is voor het opstellen van een wijkgerichte benadering van veiligheid. Vervolgens wordt, na het bepalen van de juiste methodiek, een wijk prioritering bepaald op basis van problematiek en actualiteiten. Hierin wordt aansluiting gezocht bij bestaand beleid en bestaande uitvoeringsprogramma's, waaronder Sterk voor Noord.
Hiernaast moedigen we scholen aan om veiligheidslessen te verzorgen. Dit wordt gerealiseerd door de voortzetting van het veilige scholenoverleg met externe partners. Hier worden actualiteiten bij betrokken als jongeren en wapens, lachgas en vuurwerk.
Door het onderhouden van buurtpreventieteams en het investeren op continuïteit worden buurgroepen en buurpreventieteams ondersteund, met als doel dat iedere buurt in Leidschendam-Voorburg een preventieteam heeft. Jaarlijks worden hiervoor themasessies voor de BPT’s georganiseerd.
Om ouderen en andere kwetsbare groepen weerbaarder te maken voor online criminaliteit, wordt er voorlichting georganiseerd op het gebied van cybercriminaliteit. Dit wordt gerealiseerd door cybercrime zowel lokaal als regionaal als speerpunt op te nemen.
Bestrijding van radicalisering en extremisme is opgenomen in het Veiligheidsbeleid 2023-2026 onder het thema polarisatie en radicalisering. Hieronder valt ook het regionale speerpunt Maatschappelijk ongenoegen.
We breiden het aantal Buitengewoon Opsporingsambtenaren structureel uit. Om dit te realiseren is direct gestart met het werven van personeel. Inwerken (scholing) en koppelen aan specifieke onderwerpen is een belangrijk onderdeel zijn belangrijke onderdelen in dit proces.
Er wordt onderzocht of er met Oud en Nieuw een aantal vuurwerkvrije zones ingesteld kunnen worden, bijvoorbeeld rond kinderboerderijen, bejaardentehuizen en gebouwen met een rieten kap. De landelijke discussie is bepalend voor wat betreft een algeheel vuurwerkverbod. Lokaal zal waar nodig en mogelijk sprake zijn van maatwerk. Er zal hiernaast onderzoek plaatsvinden naar handhaafbaarheid van deze vuurwerkvrije zones.
We zetten in op nog meer zichtbaarheid, en daardoor aanspreekbaarheid, op straat. Er zal onderzoek gedaan worden naar de wijze waarop deze zichtbaarheid op straat vergroot kan worden.
De aanpak van wangedrag wordt als een van de prioriteiten opgenomen in het handhavingsuitvoeringsprogramma 2023.
Om meer nadruk te leggen op resultaat in plaats van urenregistratie, stellen we resultaatgerichte targets in voor handhaving. In overleg met het bestuur zullen deze targets vastgesteld worden en vervolgens zal er vormgeving gegeven worden aan de uitvoering.
Het behoud van een politiebureau in Leidschendam-Voorburg en de uitbreiding van de capaciteit van het politieteam zal blijvend regionaal besproken worden.
In samenwerking met de politie wordt hard gewerkt aan het voorkomen van ondermijning. Dit is opgenomen als speerpunt in het Veiligheidsbeleid 2023-2026.
Stand van zaken:
Na een goede start met de werving van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa), verloopt dit nu stroever omdat omliggende gemeenten ook fors aan het werven zijn. Een groot deel van de uitbreidingsopgave is al gerealiseerd. Met de komst van een recruiter wordt een extra boost gegeven aan de werving van de boa's. In het eerste deel van 2023 zijn de voorbereidingen getroffen voor de ontwikkeling van wijkveiligheidsscans. De wijkregisseur Veiligheid zal hier een vervolg aan geven en richting het einde van het jaar concrete scans opleveren. In het eerste kwartaal heeft een buurtpreventieteam (BPT) themasessie plaatsgevonden op de gemeenschappelijke meldkamer. In deze themasessie hebben de BPT-leden een kijkje kunnen nemen in de 112-meldkamer, de werking hiervan kunnen zien en informatie gekregen over ondermijning. Gedurende het jaar vinden veiligheidslessen plaats op scholen waarbij stilgestaan wordt bij actuele veiligheidsonderwerpen, waaronder wapenbezit. De eerste lessen van 2023 hebben plaatsgevonden. Inmiddels zijn aan alle wijken in de gemeente concreet wijkboa's gekoppeld. Deze wijkboa's zijn actief en zichtbaar aanwezig in de wijk en spelen in op specifieke wijkactualiteiten. Begin 2023 zijn de eerste stappen gezet richting resultaatgerichte handhaving. De ontwikkeling van een dashboard met handhavingsdata is hier onderdeel van. |
---|
Acties 2023 | Status |
---|---|
Onderzoek doen naar juiste methodiek voor het opstellen van een wijkgerichte benadering van veiligheid. | |
Organiseren veilige scholenoverleg met externe partners en hierin actuele thema’s betrekken. | |
Twee themasessies organiseren voor de BPT's (buurtpreventieteams). | |
Uitvoeren van de Hackshield-campagne voor jongeren en in samenwerking met de bibliotheek de mogelijkheden voor een voorlichtingscampagne onderzoeken. |