4. Onderwijs

4.2 Onderwijshuisvesting

Wat gaan we daarvoor doen?

De gemeente geeft samen met de schoolbesturen uitvoering aan de Integrale Huisvestingsplannen voor het primair en voortgezet onderwijs. Bij nieuwbouw is, in het kader van duurzaamheid en leefbaarheid, de norm voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG normen) inmiddels in het bouwbesluit opgenomen. Ook wordt zoveel mogelijk invulling gegeven aan groen/blauwe schoolpleinen (groen= leefomgeving en blauw is adaptatie van regenwater). Speciale aandacht is er voor binnenklimaat en ventilatie van de schoolgebouwen.
Samen met de schoolbesturen stelt de gemeente een integraal huisvestingsplan (IHP) voor de jaren 2024-2028 op waarin renovatie- en nieuwbouwplannen van schoolgebouwen voor primair en voortgezet onderwijs voor vier jaar zijn vastgelegd. Hierbij is aandacht in de plannen voor een deugdelijke spreiding van het onderwijsaanbod.

Stand van zaken:

In het eerste kwartaal is een start gemaakt met het opstellen van nieuwe Integrale Huisvestingsplannen voor het primair en voortgezet onderwijs.
De projecten Veurs Voorburg en Kindcentrum De Telescoop zijn conform planning opgeleverd en in gebruik genomen.
De projecten Sint Maartenscollege en Maria Bernadetteschool zijn gestart en er is opdracht verstrekt voor het uitvoeren van een huisvestingsonderzoek voor het Dalton College in Voorburg. Hierin worden voor het bestaande gebouw de mogelijkheden tot een levensduurverlenging van tenminste 40 jaar, evenals de mate waarin kan worden voldaan aan huidige wetgeving (Bouwbesluit) en kwaliteitseisen (Frisse Scholen) onderzocht.

 Acties 2023

Status

Uitvoeren huidig integraal huisvestingsplan (IHP).

Voortvloeiend uit het IHP Raadsvoorstel massastudie Maartenscollege en Maria Bernadette en bijhorend budget.

IHP voor de jaren 2024-2028 opstellen.

Toelichting afwijkingen acties:

Om de haalbaarheid van een levensduurverlenging van tenminste 40 jaar vast te kunnen stellen zal in het eerste kwartaal worden gestart met een huisvestingsonderzoek voor het Dalton College. Op basis hiervan kan worden gestart met de definitiefase (o.a. opstellen Programma van Eisen en stedenbouwkundige randvoorwaarden). Deze uitgaven passen niet binnen het bestaande budget. De planningen voor de onderwijshuisvesting zijn in eerdere producten uit de begrotingscyclus aangepast vanwege onvoldoende ambtelijke capaciteit. Dankzij capaciteitsuitbreiding loopt de uitvoering van de vorenstaande acties nu in het spoor van de actuele planningen.

Deze pagina is gebouwd op 05/25/2023 15:20:45 met de export van 05/24/2023 11:51:40