6. Sociaal domein

6.1 Samenkracht en burgerparticipatie

Wat gaan we daarvoor doen?

We ondersteunen mantelzorgers. Hierbij onderhouden welzijnsorganisaties contact
met mantelzorgers om overbelasting te voorkomen. We brengen de behoeften van senioren in kaart door met hen in gesprek te gaan.
Om onze waardering voor de inzet van vrijwilligers te uiten, nemen we het initiatief voor een jaarlijks event voor vrijwilligers en mantelzorgers. Dit wordt allemaal meegenomen in de ontwikkeling van het brede Wmo beleid.
We zetten in op het vergroten van de sociale cohesie en inclusie. Iedereen is overal welkom, meer inwoners doen mee en we werken aan het vergroten van respect voor elkaar, o.a. door voorlichting op scholen over lhbtqi+ onderwerpen en het actief ondersteunen van Gender and Sexuality Alliance (GSA) op scholen en de Roze plus soos voor ouderen.
Bij inburgering zetten we in op alle facetten van de Nederlandse samenleving zoals gelijkwaardigheid van alle mensen, vrijheid van godsdienst, gelijke rechten en kans en die het onderwijs meebrengt voor je carrière. Dat doen we tijdens het participatieverklaringstraject en groepsgewijze trainingen over de arbeidsmarkt (module arbeidsmarktparticipatie). We vragen verenigingen wat er voor nodig is om nieuwkomers actief te betrekken bij het vrijwilligersleven. Voor een beter zich op resultaat ontwikkelen we een monitor inburgering.
Bij het ontwikkelen van beleid werken we actief samen met de Adviesraad Sociaal Domein.
Nagenoeg alle inzet op dit taakveld vindt plaats door maatschappelijke partners die deelnemen aan één of meer van de subsidietafels. De tafels zijn thematisch georganiseerd. Partners hebben per thema gezamenlijk een uitvoeringsplan opgesteld dat antwoord geeft op de initiatiefvraag waarin de doelen van de gemeente zijn verwoord. In 2023 evalueren we het model van subsidietafels. Daarnaast zetten we in op:

  • Vanuit de regierol begeleiden van het inburgeringsproces.
  • Versterken van antidiscriminatie door afhandeling van meldingen, bewustwording en positieve houding creëren voor 'het anders zijn van anderen'.
  • Het verstevigen van de lokale coalitie eenzaamheid.
  • Ondersteunen mantelzorg middels netwerk mantelzorg en organiseren van 'dag van de mantelzorg'
  • Bevordering van dagstructuur en sociaal contact door op laagdrempelige wijze voorzieningen toegankelijk te maken vanuit de subsidietafel Zelfredzame Inwoners.
  • De welzijnsorganisaties zodat zij kunnen zorgen voor heldere informatieverschaffing aan inwoners over (subsidie)regelingen of bij het maken van meldingen van maatwerkvoorzieningen.
  • Het versterkingsprogramma Sterk voor Noord. De wijken Heuvel/Amstel en Prinsenhof worden extra ondersteund vanuit drie opgaven: Jeugd en Onderwijs, Financiële zelfredzaamheid en Fijn en veilig wonen.

Stand van zaken:

Alle geplande acties lopen volgens planning voor 2023, bijvoorbeeld:
- De waardering van mantelzorgers wordt in 2023 tastbaar ingevuld
- De evaluatie van de subsidietafels wordt rond april 2023 afgerond
- De Adviesraad Sociaal Domein en de Adviesraad Stompwijk worden betrokken bij de ontwikkeling van het Wmo beleid

Daarnaast worden ook in 2023 Oekraïense ontheemden opgevangen binnen de gemeentelijke opvang. Vanuit het Rijk is de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne van kracht, waarmee de gemeente gecompenseerd wordt met een normbedrag per opvangplek per dag. Vanuit deze compensatie wordt onder andere de personele kosten op locatie, kosten van de ambtelijke organisatie, beveiliging, schoonmaak en huur van het pand bekostigd.

 Acties 2023

Status

Opleveren evaluatie en voorstellen doorontwikkeling subsidietafels

Organiseren van bijeenkomsten met ouderen

Uitvoeren van de uitvoeringsplannen 2022-2025 Sterk voor Noord

Participatiestrategie implementeren en uitvoeren waardoor burgerparticipatie aanvullend op de uitvoeringsplannen vergroot wordt.

Deze pagina is gebouwd op 05/25/2023 15:20:45 met de export van 05/24/2023 11:51:40