6. Sociaal domein

6.72 Maatwerk dienstverlening 18-

Wat gaan we daarvoor doen?

Specifiek voor kinderen geldt dat ze veilig, gezond en kansrijk op moeten kunnen groeien. Verschillen in afkomst of achtergrond mogen daarbij niet uitmaken. Dit is natuurlijk in de eerste plaats een verantwoordelijkheid voor hun ouders, maar als het nodig is kunnen ook zij rekenen op steun van de gemeente en welzijnsorganisaties. Ook het maatschappelijk middenveld kan hierbij een rol spelen.
De gemeente ontvangt jaarlijks circa 4.500 aanvragen voor jeugdhulp. Van deze 4.500 aanvragen komen er ongeveer 1.100 binnen via de eigen lokale toegang (jeugdteam) en 3.400 via externe verwijzers (huisarts, gecertificeerde instellingen, medisch specialist). Circa 2.000 jeugdigen ontvangen jaarlijks geïndiceerde jeugdhulp.
De regiovisie biedt een richting voor de komende jaren en is opgesteld door de H10 gemeenten. Het doel van de regiovisie is de transformatiebeweging naar een duurzaam en versterkt jeugdhulpstelsel kracht bij te zetten. Daarmee willen de gemeenten inzetten op een continue verbetering van de jeugdhulp en daarbij de kosten beheersbaar maken. De regiovisie beschrijft 5 ambities met als doel goede en betaalbare hulp voor de jeugdigen, voor nu en in de komende jaren. Grip op kwaliteit en kosten gaan daarbij hand in hand.

  • Versterken van het gewone opvoeden en opgroeien
  • Tijdig inzetten van passende hulp
  • Kinderen en jongeren groeien zo thuis mogelijk op
  • Duurzaam veilig opvoeden (zie hiervoor 6.82)
  • Jeugdhulp en onderwijs werken effectief samen

We komen met een voorstel voor de mogelijkheden om de afbakening van de jeugdhulp, vooruitlopend op een wijziging van de Jeugdwet op dit punt, vorm te geven. Het verlagen van de administratieve lasten in de gehele keten heeft doorlopend aandacht bij het contracteren van jeugdhulp.

Lokaal wordt de verbinding gelegd met het Sociaal Kompas en lokaal jeugdbeleid. In 2023 wordt er een actualisatie van het lokale jeugdbeleid opgeleverd. Een onderdeel van het jeugdbeleid is het versterken van de regiefunctie door de gemeente, bij multi-problematiek en wanneer de inwoner en zijn omgeving daar niet zelf toe in staat is.

Stand van zaken:

De lokale toegang voor jeugdhulp is gestart met de pilot regie. Voor de beschikbaarheid van jeugdhulp wordt het zorglandschap van Leidschendam-Voorburg in beeld gebracht, waarna aanpassingen in gang worden gezet met inachtneming van de uitgangspunten van het sociaal kompas en anticiperende op het Haags Toekomst Perspectief. Den Haag gaat een deel van de jeugdhulp anders inkopen vanaf 1-1-2024 (werknaam Haags Toekomst Perspectief) en die ontwikkeling heeft gevolgen voor Leidschendam-Voorburg. De gevolgen worden nu in beeld gebracht, zodat waar nodig maatregelen kunnen worden genomen om goede jeugdhulp in Leidschendam-Voorburg beschikbaar te houden.
De afbakening van de jeugdhulp is in een verkennende fase. Wat wordt het landelijke traject en welke mogelijkheden kunnen nu al worden benut. De samenwerking tussen de gemeentelijke toegang, de huisartsen en de praktijkondersteuners jeugd zal in het tweede kwartaal worden gestart.

 Acties 2023

Status

Het onderzoeken van mogelijkheden om de afbakening van de jeugdhulp, vooruitlopend op een wijziging van de Jeugdwet op dit punt, vorm te geven.

De regiefunctie van de gemeente wordt verder doorontwikkeld, rekening houdend met de Wet Aanpak Multi-problematiek Sociaal domein (WAMS).

Het versterken toegang tot jeugdhulp, door de samenwerking tussen de gemeentelijke toegang, de huisartsen en de praktijkondersteuners jeugd te verbeteren.

Deze pagina is gebouwd op 05/25/2023 15:20:45 met de export van 05/24/2023 11:51:40