7. Volksgezondheid en milieu

7.3 Afval

Wat gaan we daarvoor doen?

De afvalinzameling in de gemeente Leidschendam-Voorburg vindt plaats conform het concept Het Nieuwe Inzamelen 2.0. Bij de realisatie van nieuw beleid is er ruimte voor maatwerk op wijkniveau waarbij bewonersparticipatie belangrijke input is. Mede dankzij het eigenaarschap van afvalverwerker HVC kan de gemeente, als onderdeel van het bredere afvalbeleid, kiezen voor een uitbreiding van nascheiding.

We stimuleren onze inwoners om het huishoudelijk afval beter te gaan scheiden om zo dicht mogelijk bij de gestelde VANG (Van Afval Naar Grondstof) doelstellingen te komen van 100Kg restafval per persoon per jaar. Zo nemen we een stap richting een circulaire samenleving, verbruiken we met elkaar minder grondstoffen en verlagen we de uitstoot van CO2 bij verbranding van ons restafval.
We gaan actiever sturen op een betere afvalscheiding van onze inwoners door inzet van de Avalex grondstofcoaches. Daarbij gaan we ook meer handhaven op de gemeentelijke aanbiedregels voor huishoudelijk afval om overlast door zwerfafval te voorkomen.
De afvalvoorzieningen binnen de gemeente zijn toegankelijk voor senioren en mindervaliden, waar nodig bieden we deze doelgroep de mogelijkheid om gebruik te maken van de vangnetregeling waarbij het huishoudelijk afval wekelijks aan huis wordt opgehaald.

Stand van zaken:

In het afvalbeleid ligt de nadruk op het vinden, en vasthouden, van een goede balans tussen milieu, service en kosten.  
In de eerste maanden van 2023 ligt de nadruk van de communicatie op de invoering van de ja/ja-sticker per 1 april 2023. In de loop van het tweede kwartaal, met een uitloop naar het derde kwartaal, zijn verschillende bewonersavonden gepland om met inwoners in gesprek te gaan over manieren waarop zij (nog beter) gefaciliteerd kunnen worden in het scheiden van het afval.

 Acties 2023

Status

In 2023 is het Nieuwe Inzamelen 2.0 volledig ingevoerd.

Leidschendam-Voorburg communiceert actief met haar inwoners over afvalscheiding, de nadruk zal in 2023 liggen op de verbetering van de kwaliteit van de stromen GFT+E en PMD zodat hier minder afkeur op plaatsvindt.

Door de toename van OPK (oud papier en en karton) zal deze inzameling extra aandacht krijgen. Waar dat kan zullen extra ondergrondse OPK containers geplaatst worden. Met name de hoogbouwwijken zullen extra aandacht krijgen.

Door inzet van grondstofcoaches verbeteren we de scheidingsresultaten op die locaties waar deze achterblijft bij het gemiddelde resultaat.

Door middel van onder andere communicatie blijven we met inwoners kijken naar optimalisatie van service en scheidingspercentages.

Deze pagina is gebouwd op 05/25/2023 15:20:45 met de export van 05/24/2023 11:51:40