5. Sport, cultuur en recreatie

5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie

Wat gaan we daarvoor doen?

De gemeente zet met het onderhouden en beheren van de openbare ruimte en infrastructuur in op het behoud van het groene karakter, het vergroten van de variatie en beleving van groen in de wijken en de verbindingen tussen het stedelijk en buitengebied. Uitgangspunten hiervoor zijn om de openbare ruimte bestendig te maken voor de extreme weersomstandigheden en het versterken van de biodiversiteit. Daarnaast het ontwikkelen en investeren in een groen netwerk van parken, buitenruimten, bermen en water voor een gezond en aantrekkelijke leefomgeving voor de inwoners. Initiatieven van bewoners die hun buurt groener en robuuster willen maken worden zoveel mogelijk gefaciliteerd.

In het nog vast te stellen beheerplan kunstwerken en oevers 2023-2026 wordt het vergroten van de biodiversiteit nader uitgewerkt door bestaande lage beschoeiingen te laten vervallen tot natuurvriendelijke oevers, die ook veilig zijn voor spelende kinderen. De financiële consequenties worden opgenomen in het genoemde beheerplan.

Stand van zaken:

Onderdeel van het GroenActiePlan is het uitvoeren van een vergroeningsscan, welke begin 2023 wordt afgerond. In deze vergroeningsscan wordt gemeentebreed aangegeven waar er extra bomen geplant kunnen worden, waar verharding omgevormd kan worden naar groen en waar gazon omgevormd kan worden naar bloemrijk grasland of plantvakken.
Verder wordt voor het groenonderhoud jaarlijks een wijkgroenbeheerplan opgesteld. In 2023 wordt het wijkgroenbeheerplan voor Veursehout/De Zijde en Duivenvoorde opgesteld.

 Acties 2023

Status

Start met het opstellen van een GroenActiePlan om de gemeente verder te vergroenen en klimaatbestendiger te maken.

Deze pagina is gebouwd op 05/25/2023 15:20:45 met de export van 05/24/2023 11:51:40