6. Sociaal domein

6.82 Geëscaleerde zorg 18-

Wat gaan we daarvoor doen?

Om de uitvoering van de wettelijke taken rondom het gedwongen kader te garanderen zijn er meerjarige contracten afgesloten met de Jeugdreclassering, Jeugdbescherming, Verslavingszorg, Veilig Thuis, het Crisis Interventie Team, de Jeugdbeschermingstafel en Verwijsindex en Meldsystemen.
De Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling 2019-2023 wordt in samenwerking met de overige deelnemende gemeenten uitgevoerd. In ambitie vier van de Regiovisie Jeugd wordt onze regiobrede opdracht voor dit taakveld omschreven.
Daarnaast is het Toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming verschenen en omarmd door de regio Haaglanden. Een onderdeel van het toekomstscenario is het Kwaliteitskader ‘Werken aan veiligheid voor lokale teams’. Om als lokaal team volwaardig deel te kunnen nemen aan de veiligheidsketen, is het voldoen aan dit kwaliteitskader een voorwaarde.
Een ander onderdeel van het toekomstscenario is Beter Samenspel voor Veilig Opgroeien. Met Beter Samenspel wordt de samenwerking tussen het lokale team en de gecertificeerde instellingen verbeterd, met als doel betere zorg te verlenen en zodoende escalatie te voorkomen.

In aanloop naar het toekomstscenario dragen wij zorg voor de kwaliteit van het werk van de gecertificeerde instellingen. Na een kritisch inspectierapport in 2019 is bovenregionaal ingezet op administratie- en caseloadverlichting en caseloadverlaging als onderdeel van een verbeterplan. Ondanks deze maatregelen is de situatie met betrekking tot de GI’s nog steeds zorgelijk. In het vierde kwartaal van 2022 zullen enkele landelijke rapporten opgeleverd worden op basis waarvan nieuwe landelijke caseloadnormen en tarieven kunnen worden vastgesteld. Er wordt rekening mee gehouden dat het verbeterplan in afwachting van de bevindingen in deze rapporten, in 2023 wordt voorgezet.

Stand van zaken:

Bij Veilig Thuis wordt het verbeterplan gericht op werving van personeel en het verkorten van de wachttijden geïmplementeerd en gemonitord.

In het kader van het toekomstscenario kind en gezinsbescherming is regionaal met alle partners uit de veiligheidsketen (Veilig Thuis Haaglanden, Jeugdbescherming west, William Schrikker Groep, Raad voor de Kinderbescherming, Stichting Perspektief, Impegno) onderzocht welke condities georganiseerd moeten worden om te kunnen experimenteren met het Toekomstscenario kind en gezinsbescherming. Hiertoe is een plan opgesteld voor een proeftuin.
Binnen de proeftuin wordt een gezamenlijke, nieuwe werkwijze voor de kind- en gezinsbescherming in de regio ontwikkeld en beproefd om antwoord te geven op de huidige knelpunten in de (jeugd)beschermingsketen en perspectief te bieden voor enerzijds gezinnen en kinderen en anderzijds voor de professionals werkzaam in de keten. Het streven is om begin tweede kwartaal 2023 het team compleet te hebben en te starten met casuïstiek en het beproeven en ontwikkelen van de nieuwe werkwijze. Binnen de proeftuin wordt op kleine schaal onderzocht wat de effecten zijn, om daarna zo snel mogelijk de werkende elementen in de regio in te bedden.

Het lokale team geeft verdere invulling aan haar regierol in de aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling vooruitlopend op het toekomstscenario. Ondanks de crisis in de veiligheidsketen, wordt er gewerkt aan korte lijnen met de Gecertificeerde Instellingen om zo steeds beter volgens de werkwijze Beter Samenspel te werken.

Er zijn maatregelen getroffen om op korte termijn verlichting te bieden voor de Gecertificeerde instellingen die onder grote druk staan zoals caseloadverlaging en efficiënte toeleiding. Daarnaast is gewerkt aan een afwegingskader voorrang jeugdhulp voor jongeren met een maatregel.

Werkzaamheden zoals omschreven in de doelstellingen worden naar behoren uitgevoerd. Ondanks deze inspanningen en creatieve oplossingen blijft druk op de keten nu nog groot, onder andere door maatschappelijke problemen zoals het gebrek aan gekwalificeerd personeel.  Naast deze doelstellingen vraagt het complexe dossier JeugdzorgPlus veel aandacht. Zoals eerder gerapporteerd is de instroom in de JeugdzorgPlus fors teruggelopen. Door achterblijvende instroom komt de exploitatie van de JeugdzorgPlus-instellingen onder druk te staan. Deze vorm van zorg is door het Rijk aangemerkt als cruciaal, wat betekent dat de gemeente verantwoordelijk voor de zorgcontinuïteit. Samen met de JeugdzorgPlus-aanbieders in Zuid Holland werken gemeenten aan een duurzaam toekomstperspectief.

 Acties 2023

Status

In 2023 blijft Veilig Thuis langs meerdere sporen werken om aan de wettelijke termijnen te voldoen.

Het toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming wordt verder vormgegeven. Dit traject loopt over meerdere jaren.

Het lokale team continueert de implementatie van de kwaliteitsstandaarden voortkomend uit het kwaliteitskader Werken aan veiligheid voor lokale teams’.

Implementatie van Beter Samenspel voor Veilig Opgroeien.

Continuering verbeterplannen Gecertificeerde instellingen.

Vooruitblik:

JeugdzorgPlus: De verwachting is dat na de zomer een voorkeursscenario, gebaseerd op het afwegingskader zoals vastgesteld in het bovenregionale plan, in continuïteitsplannen is uitgewerkt.

Deze pagina is gebouwd op 05/25/2023 15:20:45 met de export van 05/24/2023 11:51:40